CCOO del Hábitat | 23 abril 2024.

Se sol•licita una compensació a el personal de neteja hospitalària per l'esforç realitzat durant la pandèmia

    CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià sol•licita a la Conselleria de Sanitat la incorporació de personal de neteja hospitalària com a beneficiari de la compensació econòmica estipulada en el Decret Llei 17/2020 del 16 de novembre, que un cop més torna a ser oblidat tot de ser un servei tan essencial

    12/01/2021.
    Se sol•licita una compensació a el personal de neteja hospitalària per l'esforç realitzat durant la pandèmia

    Se sol•licita una compensació a el personal de neteja hospitalària per l'esforç realitzat durant la pandèmia

    El passat 16 de novembre es va publicar el Decret Llei 17/2020 de mesures per l'esforç realitzat pel personal de l'Sistema Valencià de Salut i de el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials durant l'estat d'alarma. Es preveu destinar 43.700.100 euros a una compensació econòmica per al personal sanitari i no sanitari de l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i igualment de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que va atendre de forma directa les conseqüències de la pandèmia entre el 14 de març i 21 de juny de l'any 2020.

    CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià ha sol·licitat a la Conselleria de Sanitat que reconsideri a el personal de neteja perquè sigui beneficiari igualment de la compensació per l'esforç realitzat durant aquesta pandèmia. I encara que el servei de neteja és un servei externalitzat, la titularitat pública de la mateixa li correspon a la Conselleria de Sanitat, podent activar mecanismes que li permetin, d'acord amb la Llei de Contractes de l'Sector Públic, premiar l'esforç d'aquest col·lectiu.

    El secretari general de CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià, Josep Albors, ha traslladat el sentiment de les plantilles en la carta adreçada a la consellera de Sanitat, Ana Barceló. Les plantilles se senten discriminades "per no ser beneficiàries d'aquesta compensació, sent part activa en el desenvolupament professional i dedicació en les tasques de neteja i desinfecció, en coordinació amb el treball amb el personal sanitari i no sanitari, a què sí que afecta aquest decret" .

    Albors recalca que el treball de neteja és una part essencial del conjunt de tasques que es desenvolupen en els centres sanitaris per frenar i atenuar els efectes i propagació de virus.

    Dificultats durant la pandèmia

    El dirigent sindical recorda que el sector de neteja hospitalària ha tingut moltes dificultats durant la pandèmia, a causa de la manca de protecció adequada i molts problemes per accedir als EPI, tot i estar en contacte directe amb pacients contagiats.

    A això es va afegir la dificultat en el reconeixement com a personal de risc en l'acompliment de la feina, ja que en el procediment d'actuació dels serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l'exposició de la SARS-COV-2, publicat pel Ministeri de Sanitat al març de 2020, el personal de neteja de centres sanitaris era declarat, injustament, personal de baix risc. Encara que això va ser rectificat en l'última publicació de l'21 de desembre de l'any 2020, que era el just. Així mateix, el col·lectiu ha realitzat concentracions de protesta per la publicació de el plec de condicions, en el qual no s'inclouen fórmules que millorin l'ocupació i el salari de el sector.

    "Per això, és necessari i imprescindible que la Conselleria de Sanitat inclogui el personal de neteja dels hospitals i centres de salut de tot el País Valencià per al cobrament de la compensació econòmica, per ser un sector essencial i precaritzat salarialment", emfatitza Josep Albors.