CCOO del Hábitat | 27 abril 2024.

El personal de neteja de la Residència de Majors Alacant acumula 19 baixes per dèficit de personal

    CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià ha reclamat a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives una millora de condicions, especialment més dotació de personal i atribució clara de funcions, en la redacció del nou plec de condicions per a la prestació del servei per a la neteja del centre, actualment gestionada per INGESAN

    28/09/2020.
    El personal de neteja de la Residència de Majors Alacant acumula 19 baixes per dèficit de personal

    El personal de neteja de la Residència de Majors Alacant acumula 19 baixes per dèficit de personal

    El sindicat ha remés a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana diferents escrits dirigits a Mónica Oltra, a Ana Pérez, Directora Territorial a Alacant i a l'adreça del centre de treball Residència de Majors Alacant, més coneguda com a Residència de Majors Joan XXIII d'Alacant.

    En aquests escrits, es fa una crida a la responsabilitat exigint a aquesta conselleria, de la qual depén la residència de majors, una millor i major dotació de personal per al servei de neteja, que està externalitzat i és gestionat per empreses privades.

    La gestió actual correspon a INGESAN, però la plantilla i les condicions de treball depenen del que establisca el plec de condicions per a la licitació del servei. “Els nostres majors mereixen dotació suficient per a complir els estàndards de qualitat esperats d'un servei públic essencial” afirmen.

    Les treballadores de neteja ja no poden més, fa anys que la plantilla assignada és insuficient per a donar proveïment a les exigències del servei, més encara amb les circumstàncies provocades amb la crisi del COVID-19.

    La pandèmia ha posat a prova una vegada més a una malparada plantilla que, amb el seu esforç i compromís han aconseguit conjuminar forces amb la resta de personal del centre per a frenar els letals efectes del virus en un col·lectiu tan vulnerable com el de les persones majors. “El personal de neteja mereix el reconeixement de la Generalitat, igual que a la resta de col·lectius del centre, i la corresponent ‘paga’ per l'esforç que es realitza”.

    La sobrecàrrega de treball provocada per la insuficiència de personal ha provocat una acumulació de fins a 19 baixes per incapacitat temporal. Afeccions musculoesquelétiques, estrés, depressió, entre altres, unit a les friccions que la pròpia situació de desbordament dona lloc entre els diferents col·lectius de professionals del centre (cuina, auxiliars, neteja..) en existir funcions no definides amb claredat.

    És imprescindible que conselleria reacciones i dot amb personal suficient a aquesta contracta de neteja envers això donar resposta a la qualitat i servei que una Residència de Majors mereix, en un servei “essencial i bàsic” com és la neteja, al mateix temps que amb això realitze el ben merescut reconeixement a aquestes treballadores que cada dia donen el millor de si mateixes malgrat les fatals conseqüències per a la seua salut que està suposant.

    El mes de febrer passat conselleria va desistir del plec de condicions publicat al·legant que existia un error en la determinació del número de plantilla mínima exigida, que s'havia establert en 41 treballadores, 1 encarregada i 1 supervisora. Actualment al centre hi ha 31 treballadores, més una encarregada. Des de Construcció i Serveis entenen que conselleria ha de ser conscient del determinant per al servei que serà aquesta decisió i per això insten a incorporar un número de plantilla no inferior a 38 treballadores més una encarregada.

    D'altra banda, es reivindica la necessitat que es reconega a aquestes treballadores el dret al percebo d'un Plus de toxicitat, perillositat i penúria, tal com reben les treballadores de neteja d'Hospitals i Centres Sanitaris de la província d'Alacant, donada la seua exposició a diferents factors de risc per les pròpies característiques del centre i el servei.

    En coherència, el sindicat sol·licita la incorporació a aquest plec de condicions l'aplicació per a aquestes treballadores del Conveni Col·lectiu de Neteja Hospitalària i Centres de Salut dependents de conselleria i de la Diputació d'Alacant.

    De la mateixa manera, CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià reivindica que el treball exercit per aquestes treballadores mereix el mateix reconeixement per part de conselleria que del personal propi de l'administració, al qual la Generalitat reconeix el dret al percebo d'una paga, en compensació pel seu esforç i compromís durant aquesta pandèmia. Aquesta compensació en cap cas es reconeix a aquestes treballadores que presten el seu servei sota la fórmula de la “externalització” en aquest centre públic de majors.