Rebuig de l'contracte per a la licitació de la neteja en els centres sanitaris del País Valencià

  CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià rebutja el contracte per a la licitació de la neteja en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, ja que no s'exigeix ​​a les empreses adjudicatàries una plantilla mínima per garantir una correcta prestació de servei

  20/05/2020.
  Rechazo del contrato para la licitación de la limpieza en los centros sanitarios del País Valencià

  Rechazo del contrato para la licitación de la limpieza en los centros sanitarios del País Valencià

  El nou contracte sanitari té valor estimat que ascendeix a més de 470 milions d'euros però els plecs de condicions no exigeixen una plantilla mínima que garanteixi la qualitat en la prestació de l'serveis, tal com estableix la llei de foment de responsabilitat social. Una porta oberta a retallades de condicions i de personal.

  La Conselleria de Sanitat ha publicat els nous plecs de condicions que regiran la nova licitació de neteja sanitària destinada a prestar el servei en els 23 lots que configuren els departaments de Salut de la Generalitat Valenciana. Les empreses de el sector podran optar com a màxim a un muntant total de 6 lots. Aquesta licitació serà per als propers 2 anys, amb possibilitat de pròrroga a 3 anys més.

  CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià, que té una alta representació de treballadors i treballadores que presten el servei de neteja en els centres sanitaris, ha elevat, amb una altra central sindical, una queixa formal a la Conselleria per explicar els aspectes generals de l' nou contracte.

  Determinats aspectes dels plecs repercutiran de manera directa en el manteniment i l'estabilitat de l'ocupació en aquest servei tan necessari i tan essencial, sobretot en aquesta crisi de la COVID-19, en què els treballadors de sector han estat a l'altura.

  Per CCOO de Construcció i Serveis de País Valencià resulta inconcebible que un dels contractes més importants de la Generalitat Valenciana siga aliè a l'aplicació de la llei de foment de responsabilitat social, impulsada per promoure projectes que assumeixin criteris de sostenibilitat social i de manteniment de l' ocupació en la contractació pública.

  I encara més sorprenent és que no s'hagin pres en consideració aquestes propostes, que van ser avalades en un document signat per unanimitat en el si de el Consell Tripartit per la Mesa Sectorial de Neteja, formada per patronals, sindicats i Administració, amb la signatura de el director general de Treball, Gustavo Gardey, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu i el subdirector general de Relacions Laborals, Rogelio Navarro. Les propostes van ser traslladades al desembre de 2019 a la Conselleria de Sanitat com a document consensuat d'acord amb els criteris de la llei de contractes de sector públic i la llei de responsabilitat social de la Generalitat Valenciana (GVA).

  És incompressible que aquest contracte, d'una banda, exigeixi a les empreses paràmetres per a una millor qualitat en el servei i, d'altra banda, no s'exigeixi a les empreses adjudicatàries una plantilla mínima (al menys la relació amb el personal subrogat), expressada en nombre de persones treballadores i nombre d'hores de treball necessàries per a una correcta prestació dels serveis. Tampoc indica que la plantilla no pugui ser modificada unilateralment durant l'execució de l'contracte, d'acord amb la llei 18/2018 de foment de responsabilitat social de la GVA.

  La Conselleria de Sanitat no concep que el 90% de el cost de l'preu d'aquest contracte sigui mà d'obra, i el fet de no establir garanties mínimes en les plantilles convida a que les empreses puguin retallar condicions de treball i personal un cop s'adjudiquin els contractes, per no existir cap limitació expressa en els plecs de condicions. L'única manera per assolir els nivells de qualitat òptima és garantir les plantilles mínimes necessàries.

  Sanitat tampoc ha tingut en consideració, com així ho estableix el document de Consell Tripartit, la dotació d'una partida per ampliar el preu per hora, de manera que es pugui ajustar a la realitat de la negociació col·lectiva futura dels tres convenis provincials d'aplicació . Es deixa així en pitjors condicions a les plantilles, en alguns casos, com a Castelló, per sota de l'Salari Mínim Interprofessional.

  Els sindicats realitzaran una ronda d'assemblees en les que explicaran a les plantilles dels centres sanitaris el seu total rebuig a aquestes qüestions perquè la Conselleria rectifiqui els plecs. Els sindicats no descarten un altre tipus d'accions que puguin realitzar-se.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.