Es sol•licita a Govern que s'adoptin mesures extraordinàries dirigides a les treballadores de la llar i les cures

  Des de CCOO de Construcció i Serveis de Catalunya es sol·licita a Govern estatal que s'adoptin que s'adoptin mesures extraordinàries per a les Treballadores de la Llar i Atenció Domiciliària tant a nivell de salut com en condicions laborals que els garanteixi uns ingressos mínims en cas d'acomiadament a causa de l' Cobid-19

  20/03/2020.
  Se solicita al Gobierno que se adopten medidas extraordinarias dirigidas a las trabajadoras del hogar y los cuidados

  Se solicita al Gobierno que se adopten medidas extraordinarias dirigidas a las trabajadoras del hogar y los cuidados

  CCOO de Construcció i Serveis de Catalunya ha valorat positivament el paquet de mesures aprovat pel Govern contra els Efectes Econòmics i Socials de la crisi de l'coronavirus. En aquest sentit, considerem un encert, entre d'altres, les mesures extraordinàries que garanteixen l'accés a la prestacions per desocupació als treballadors de règim general que no compten amb els períodes de cotització necessaris per a accedir-hi.

  Desgraciadament, es veu amb preocupació que no s'hagi previst cap mesura dirigida als milers de Treballadores de la Llar i Atenció Domiciliària, que estan desprotegides tant en termes de salut com de condicions laborals i d'extinció de contracte, que els garanteixi uns ingressos mínims a cas d'acomiadament vinculat a la situació d'excepcionalitat actual o les mesures de protecció per no contagiar o contagiar les persones Hara les que treballen.

  No oblidem que les Treballadores de la llar estan enquadrades dins d'un sistema especial en el règim general de l'Seguretat Social, clarament discriminatori, i es troben excloses de prestacions d'atur, però també de la Llei de Prevenció de Riscos i sotmeses a l'acomiadament per desistiment, entre d'altres mancances.

  És a dir, si la situació del col·lectiu no era prou complicada per tractar-se d'un sector molt precaritzat i desregulat, la crisi de l'coronavirus ha incrementat les seves dificultats. I més encara, si la situació de les treballadores documentades i donades d'alta a la Seguretat Social ja és prou difícil, la situació de les treballadores que es troben sense autorització administrativa per residir a Espanya és encara molt pitjor.

  Això fa que en molts casos aquestes treballadores s'estiguin veient obligades a prestar serveis com internes sense compensació econòmica, per evitar la possibilitat de contagi de la persona a qui té cura, amb tot el que representa de sobrecàrrega de treball i separació dels seus familiars. O també que hagin de conviure amb persones que ja estan desenvolupant la malaltia, sense disposar de cap mesura de seguretat. L'alternativa a aquestes dues situacions és ser acomiadades i no poder fer front a les despeses d'habitatge i de subsistència quotidiana.

  Per tot això, des de CCOO de Construcció i Serveis de Catalunya es reclama que s'adoptin les mesures extraordinàries necessàries dirigides a les Treballadores de la Llar i Atenció Domiciliària, entre les quals es trobi l'establiment d'una compensació econòmica equivalent a la prestacions per desocupació per a totes aquestes treballadores, sense oblidar a les que es troben sense autorització administrativa i s'hagin quedat sense ingressos com a conseqüència de la crisi de la Covidien-19.

  A el mateix temps, exigim que s'estableixin els mecanismes necessaris perquè les treballadores que es trobin treballant disposin de totes les mesures preventives necessàries per al desenvolupament de les seves funcions amb les màximes garanties de seguretat.

  Des de fa molts anys, CCOO de Construcció i Serveis i el Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers de l'sindicat, estem treballant per dignificar el sector de l'Treball de la Llar en el marc de el grup d'acció per a la ratificació de l'conveni 189 de l'OIT, conjuntament amb diverses entitats de dones immigrades Treballadores de la Llar, com ara: Mujeres Pa'lante, Les Libèl·lules i dones Migrants diverses.

  Ara, davant la crisi de l'Covid-19, hem reforçat els nostres serveis d'atenció i assessorament telemàtics dirigits a les Treballadores de la Llar i Atenció Domiciliària per resoldre els seus dubtes laborals i d'estrangeria vinculats a la crisi sanitària en la qual ens veiem immersos en aquests moments .

  I evidentment, un cop superada aquesta fase d'excepcionalitat, seguirem reivindicant la ratificació de l'conveni 189 de l'OIT sobre un treball digne per a les Treballadores de la Llar, com a via per dignificar el sector i equiparar les Treballadores de la Llar a la resta de treballadors de el règim general de la Seguretat Social.

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.